L'entorn

Natura & Cultura

Platja de la Rubina

    La Rubina és una platja de caràcter natural, situada al nord del terme municipal de Castelló d'Empúries, entre l'estuari del Grau de Sta. Margarita i Empuriabrava, al sector nord del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Disposa d'un servei diari de neteja i aireació de la sorra, servei de vigilància i socorrisme i zona per a pràctica d'esports aquàtics (windsurf i kitesurf) i una zona on hi és permès el bany amb gossos. La platja té un fons sorrenc molt regular i de perfil suau. Els temporals de mar modelen el paisatge. Així durant les llevantades d'hivern l'aigua penetra a la platja i inunda la zona de rereduna i les llacunes litorals.

A les dunes hi trobem unes plantes molt peculiars, especialment adaptades a les dures condicions ambientals: el borró, la lleteresa, el panical marí o el lliri de mar, d'espectaculars flors blanques i animals curiosos com la formiga lleó, l'escarbat piloter, el sargantaner gros...

Aiguamolls de l´Empordà

El Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà és una de les zones naturals més conegudes i emblemàtiques de Catalunya, ja que la seva creació, l'any 1983, va ser conseqüència d'una intensa i llarga campanya de defensa iniciada el 1976 per aturar un projecte d'urbanització que pretenia construir una marina residencial per a 60.000 persones entre les desembocadures dels rius Muga i Fluvià.

Ocupaven antigament la plana litoral del golf de Roses, entre la muga i el ter. El gran estany de Castelló comunicava la vila amb el mar, i un rosari d'altres estanys (Bellcaire, Siurana, Riumors...) inundava la plana. Amb el temps, l'home va anar ocupant les zones humides i reconvertint-les en conreus i pastures, contruint canals de drenatge i desviant els rius per "buidar" l'aigua cap al mar.

Actualment ocupa 4.784 ha, de les quals 868 són reserves integrals. Inclou hàbitats com platges i sorrals costaners , closes, erms, conreus, pastures, boscos de ribera, o brolles i aspres d'estribacions de la serra de Verdera. És la segona zona humida més important de Catalunya i és reconeguda internacionalment (per acollir diferents espècies d'aus migratòries).

Castelló d'Empúries

Antiga capital del comptat. Un viatge al passat medieval d'aquesta vila amb mil anys d'història, amb un numerós patrimoni històric, una gran tradició comercial, aixi com una àmplia oferta gastronòmica amb productes de la terra, el pa de tramuntana, botifarra dolça, aiguamoixos, bruels, rocs, bitons ...

La vila medieval estava completament emmurallada. Encara es conserven trams de la muralla amb una porta (Portal de la Gallarda) al costat del rec del Molí. Entre els edificis d'interés històric cal destacar: la Basílica de Santa Maria (Catedral de l'Empordà), el palau dels Comptes o convent de Sant Domènec, la Llotja o casa comunal, la presó medieval el Pont Vell, el Rentador i els carrers i cases medievals.

La vila de Castelló també fou un enclavament destacat per la comunitat jueva entre els segles IX i XIV. Es conserven els vestigis del call jueu i l'estructura de la Sinagoga Nova.

L'Ecomuseu-Farinera és una antiga fàbrica que mostra el procés d'elaboració de la farina aprofitant la força de l'aigua del rec del Molí. Amb un molí que aprofitava l'energia hidràulica. També inclou l'espai EmpordàNA'T una mostra dels quatre espais protegits de l'Empordà on el visitant quedarà seduït pel seu patrimoni natural, cultural i intangible.